Відхід з терористичної росії створив французькій компанії Renault чимало проблем. Причому частина їх носить довгостроковий характер. Зокрема, згорнувши виробництво на московському автозаводі, Renault втратила можливість постачати до країн пострадянського простору недорогі автомобілі. Тобто французька компанія втратила доступ одразу до кількох ринків, на яких її продукція завжди мала високий попит. Ця проблема може бути вирішена за рахунок запуску продажів у рамках паралельного імпорту. Однак цей варіант (як і будь-який інший) не здатний принести тих дивідендів, які Renault отримувала завдяки локалізованому збиранню в росії.

Однак у французької компанії збереглися певні контакти, здатні згодом вирішити ці проблеми. Йдеться про виробництво автомобілів на Запорізькому автозаводі. Тут Renault донедавна збирала машини невеликими партіями. Але тепер французька компанія може налагодити глибшу співпрацю з підприємством. Щоправда, Renault навряд чи випускатиме на місцевому автозаводі автомобілі під власною маркою, не кажучи вже про Lada чи Dacia.

Незалежний дизайнер створив серію рендерів, які показують новий пікап ЗАЗ-965 «Запорожець» 2022-2023. Саме з такої моделі Renault може поглибити співпрацю із Запорізьким автозаводом. Причина вибору цієї назви для нового автомобіля обумовлена тим, що «Запорожець» відомий більшій частині водіїв із пострадянського простору. Тому, повертаючи радянську марку на ринок, Renault зможе швидко привернути до нового пікапа увагу потенційної аудиторії покупців.

Розробка пікапа також має під собою певні обґрунтування. Справа в тому, що моделі цього типу в останні роки стають все більш популярними. А Renault завдяки конструктивним особливостям платформи CMF, яку можна адаптувати практично під будь-який автомобіль, може створити недорогий пікап компактного розміру, що зробить його привабливішим за будь-який аналог.

Представлена новинка буде уніфікована із деякими бюджетними моделями як французької марки, так і Dacia. Однак для неї, швидше за все, підготують силові агрегати, які раніше використовувалися на автомобілях, які постачаються на російський ринок. Останнє зумовлено тим, що в країнах пострадянського простору залишилося чимало постачальників комплектуючих, що пропонують деталі для моделей Renault. Завдяки цьому майбутнім власникам пікапа «Запорожець» буде легше та дешевше його обслуговувати, що також підвищує привабливість моделі.

Дизайн

Відмова від фірмового дизайну Renault (або Dacia) при розробці нового пікапа ЗАЗ-965 «Запорожець» 2022-2023 також має певний сенс. По-перше, ця модель представлена під зовсім іншою маркою. Тому для її просування необхідно розробити окремий дизайн-код. По-друге, використання іншого стилю обумовлено необхідністю мінімізувати зв’язок Renault з автомобілями, які можуть постачати на російський та білоруський ринок.

Крім того, представлений пікап відрізняється досить простою зовнішністю, в якій застосовано чимало ретро-рішень. Цей підхід до проектування автомобілю зменшить витрати на його розробку і, як наслідок, собівартість. Все сказане говорить про те, що вибір на користь такого нестандартного, застарілого дизайну обумовлено необхідністю.

Новий Запорожець може запропонувати круглі фари головного світла, багато в чому через які автомобіль виглядає як ретро-кар. Між ними пролягає прямокутна решітка радіатора, що ще збільшує подібність пікапа з радянськими машинами. Але капот у новинки опускається вниз, що, як і завалені передні стійки, більш характерне для сучасних автомобілів. Пікап отримав простий передній бампер. При цьому він доповнюється захистом із металевих труб. Поява такої конструкції виправдана, оскільки представлена модель, ймовірно, буде універсальною: її можна буде використовувати як на асфальті, так і бездоріжжя. Останнє підтверджують високий кліренс та широкі колісні арки.

Бічна та задні частини кузова пікапа ЗАЗ-965 «Запорожець» 2022-2023 також вирізняються простим виконанням. Але новинка отримала глибоку вантажну платформу, яка доповнюється конструкцією з металевих труб. На кормі розробник помістив велику оптику зі світлодіодами. Задній бампер укомплектований металевим обважуванням, покликаним захистити його від ударів під час руху бездоріжжям.

Технічні характеристики

Компанія Renault, ймовірно, не оснащуватиме новий пікап 1,3-літровим турбомотором, який може видавати більше 150 к.с. потужності. Через цей агрегат вартість автомобіля різко зросте. Але не виключено, що пікап «Запорожець» отримає літровий турбодвигун, здатний розвивати до 120 к.с. Такий двигун забезпечує кращу тягу, що актуально для покупців, які планують експлуатувати автомобіль на бездоріжжі.

Швидше за все, представлена новинка за умовчанням оснащуватиметься 1,6-літровим безнаддувним двигуном, який розвиває до 113 к.с. потужності. Цей агрегат цілком відповідає очікуванням покупців недорогих автомобілів. У поєднанні з цим двигуном запропонують 6-ступінчасту «механіку» і, можливо, «автомат». Також не виключений варіант впровадження в пікап ЗАЗ-965 «Запорожець» 2022-2023 повного приводу, що підключається за типом того, що використовується на Dacia Duster.

Старт продажів

Компанія Renault поки не робила офіційних заяв щодо планів із перезапуску виробництва на Запорізькому автозаводі. Однак поява представленої моделі виключати не можна з названих вище причин. Якщо Renault дійсно зважиться на створення такого автомобіля, то його представлять не раніше кінця 2023 року.