Сьогодні український ринок автомобільного палива переживає нелегкі часи. Влада країни робить чергові кроки на цій ниві, намагаючись покращити ситуацію. Чергова зміна передбачає запровадження безготівкового розрахунку під час оплати пального.

Пропонується запровадити заборону на продаж палива за готівку. Про це стало відомо від чиновника з Офісу Президента Ростислава Шурми.

ОП планує запровадити оплату за підакцизні товари лише безготівковим розрахунком

Влада пояснює, що Україну чекає податкова реформа, яка просувається Офісом президента, а компенсатором цього перетворення може стати акцизний податок.

Зокрема, влада розглядає можливість підвищення податкових ставок на шкідливе споживання. Серед таких товарів: тютюнові вироби, алкогольні, а також викопне паливо. Згідно з цією реформою, оподаткування підакцизних товарів має бути приведене до середньоєвропейського рівня, повідомляє Р.Шурма.

Як відбуватиметься реформа

Також повідомляється, що дана реформа має відбуватися комплексно: підвищення вартості акцизів необхідно проводити паралельно з покращенням якості адміністрування оподаткування. У цьому плані, на попередньому етапі, повинні бути проведені дві основні зміни. Для початку необхідно перевести акциз в електронну форму. Тобто, старі акцизні паперові марки зникнуть, наприклад, з пачок цигарок, а нові у вигляді QR-кодів прийдуть на їхнє місце.

Що стане другим етапом поки не повідомляється, і рішення щодо нього зараз перебуває на стадії обговорення. Таким чином, щоб нова система запрацювала, необхідно усі розрахунки за паливо перевести у безготівковий формат, тобто оплату банківськими картками, заявляє представник ОП.

Користь від безготівкового розрахунку

Більше того, цю систему вже за фактом випробували навесні минулого року, коли в Україні спостерігалася паливна криза. Тоді автозаправні мережі перевели оплату за пальне на безготівкову форму – банківською карткою через термінал або через застосунок. Незручність за такого розрахунку тривала не довго – близько одного-двох тижнів, а потім усі адаптувалися. Очевидною користю такого рішення стало те, що вдалося обілити оборот палива в країні.