Українські водії повинні мати на увазі, що до транспорту зі спецсигналами, який вони мають пропускати, тепер також відноситься транспорт донорських бригад, адже на перевезення органу є всього кілька годин. Ці транспортні засоби також будуть обладнані спецсигналами.

Про це повідомила директорка з розвитку у Перше медичне об’єднання Львова, директорка ініціативи “IDonor: Всеукраїнська платформа донорства” Ірина Заславець, інформує “Громадське радіо”.

Зазвичай донорські бригади користуються спеціальними автомобілями, при цьому, часто залучаючи до процесу поліцію, аби можна було їхати зі спецсигналами та максимально швидко довезти орган. До війни лікарі користувалися гвинтокрилами або літаками, проте наразі такі ризики неприпустимі.

“Це суттєво ускладнює роботу для трансплантації, адже донорські органи мають певний визначений період, коли вони можуть функціонувати за межами людського тіла, і цей орган треба дуже швидко доставити до місця, де можна його пересадити”, – наголосила Ірина Заславець.

За її словами, відтепер уряд дозволив встановлювати такі проблискові маячки й звукові сигнали на автівку закладу, який здійснюватиме операції з трансплантації (а таких закладів в Україні 32), і завдяки тому трансплантологи зможуть швидше доїжджати з боксами з цими органами. Вона також наголосила, що заклади, які здійснюють операції з трансплантації, рівномірно розподілені територією нашої держави, але через війну наразі їх більше проводиться на заході України.