Більшість співгромадян, на жаль, не можуть дозволити собі новеньке авто від виробника, а тому змушені шукати транспортний засіб на вітчизняному вторинному ринку або ж підшуковувати «конячку» за кордоном. Фахівці назвали сімку найнадійніших автомобілів до 1 млн грн., на які варто звернути увагу потенційним покупцям.

1. Hyundai Accent/Kia Rio

Два автомобілі корейських марок мають однакову бортову начинку, й обслуговування та експлуатації у них теж практично ідентичний.

Якщо бюджет обмежений, знайти гідний варіант третього покоління буде важко, тому одразу краще розглядати попередні серії. Важливо бути уважним та прискіпливим, бо існує вірогідність купити машину з каршерингової компанії або служби таксі.

Рекомендується віддати перевагу зразкам у кузові хетчбек, оскільки вони менш затребувані для таксі, тому частіше купуються приватними особами.

І Hyundai Accent, і Kia Rio – чудові надійні автомобілі. Однак, якщо на одометрі відображається пробіг вже понад 100 тис км, краще звернути увагу на варіанти з 1,4-літровим бензиновим двигуном, оскільки потужніший агрегат об’ємом 1,6-літра через 120-150 тис. км пробігу починає підносити власникам неприємні сюрпризи на кшталт пошкодження каталізатора вихлопної системи з подальшим ремонтом ремонту двигуна або його заміною.

2. Volkswagen Polo

Найбільшу популярність має автівка з 1,6-літровим двигуном, стара модель якої видає 90 і 105 к.с. та по 90 та 110 після модернізації 2015 року.

Ключовою відмінністю силового агрегату від попередніх моделей є використання ременя ГРМ, а не ланцюга. Ланцюгові мотори вважаються довговічнішими, але працюють голосніше, тому через далеко не найкращу шумоізоляцію салону ревіння двигуна суттєво погіршує комфорт поїздки.

І механічна коробка передач, і японський автомат Aisin цілком надійні та довговічні. При своєчасному технічному обслуговуванні, заміні масла та витратних матеріалів вони прослужать кілька сотень тисяч кілометрів без нарікань.

Найзарядженіша версія Volkswagen Polo з 1,4-літровим турбодвигуном і роботизованою коробкою DSG після низки модифікацій стала досить стійким до зносу автомобілем. Але знайти модель нових років випуску, тим більше після 2014 року, з невеликим пробігом і у гарному стані за суму до 300 000 гривень майже неможливо.

3. Renault Logan/Sandero

Цей бюджетний представник модельного ряду французького автоконцерну на вторинному ринку продається у величезній кількості. Автомобіль досить надійний, бо версії для нашого ринку відрізнялися лише зовнішнім виглядом та бортовим оснащенням.

Гама двигунів та коробок передач практично ідентична хетчбеку та седану першого покоління. Однак у «свіжих» Сандеро та Логан з’явився роботизований агрегат Easy R. І хоч до нього є питання щодо надійності та комфорту експлуатації, у нього є своя група шанувальників. Недоліком є те, що на вторинному ринку вони представлені в одиничних екземплярах.

Після рестайлінгового оновлення наприкінці 2018 року і хетчбек, і седан отримали варіативну трансмісію Jatco замість гідромеханічного «автомата», який не має особливо слабких та вразливих місць. При цьому термін служби агрегату досить мізерний, а знайти гарний зразок до 300 тис грн. майже неможливо. Тому доведеться задовольнятися або 5-ступінчастою МКПП або 6-діапазонним класичним «автоматом».

4. Toyota RAV4

За статистикою, 9 із 10 власників Тойота РАВ4 ніколи не скаржилися на будь-які проблеми зі своїм автомобілем. Еталонна надійність властива майже всім поколінням легендарного кросовера, бо з року в рік йому вдається завойовувати високі місця у рейтингах якісних авто. Якщо не шкода віддати 500 тис. гривень, то можна «зловити» модель третьої генерації, яка вироблялася з 2005 по 2014 роки.

Більше того, у цьому сегменті цілком реально знайти рестайлінговий зразок 2010 року – відповідно, вік автомобіля становитиме 10-12 років, що дуже непогано. При цьому на борту десятирічних кросоверів буде все необхідне для комфортної їзди.

У плані технічного оснащення Toyota RAV4 показує непогані результати. Під капотом встановлювалися 2.0 та 2.4 літрові «атмосферники», які мають репутацію «вічних двигунів».

Можна вибрати й класичну автоматичну коробку передач, яка теж практично не вбивається. Крім того, у гамі моторів є і 2.2-літрова дизельна установка, що працює спільно з АКПП. Але знайти подібний автомобіль на вторинному ринку – дуже велика рідкість.

5. Honda CR-V

Японський кросовер користується непоганим попитом на вторинному ринку, оскільки сервісне обслуговування та ремонт не доставляють власнику якихось складнощів або значних матеріальних витрат. Автомобіль регулярно займає лідируючі місця в рейтингах надійності, адже проходить до 300-350 тис. км. без капітального ремонту, причому на будь-яких версіях та модифікаціях.

Дорестайлінгові CR-V третьої генерації, які вироблялися в 2009 по 2012 роки, коштуватимуть близько 500 тис. гривень. За цю суму можна знайти гідний зразок у пристойному стані, який прослужить довгі роки без нарікань. До того ж коробка-автомат у третьому поколінні досить надійна. Те саме стосується атмосферних двигунів на 2.0 і 2.4 літри зі 150 і 166 к.с. відповідно.

6. Kia Sportage

Південнокорейський кросовер Kia Sportage зміг перевершити споріднений Hyundai Santa Fe, продемонструвавши як високу якість збірки, так і довговічність.

Випущені до 2015 року кросовери третього покоління мають статус лідерів серед надійних авто вартістю до 500 тис гривень. За цю суму цілком реально купити автомобіль віком до 9 років із 2-літровим 150-сильним силовим агрегатом, механічною або автоматичною коробкою передач. При дбайливому догляді та своєчасному обслуговуванні він працюватиме ще довгі-довгі роки.

7. Toyota Camry

Машина японського складання користується величезною популярністю через надійність, адже підвіска та силові агрегати практично невразливі до поломок.

Усі вузли автомобіля працюють як нові навіть через 100 тис. км пробігу. За 700 тис гривень можна купити Toyota Camry 7-го покоління в кузові 50 або 55 (рестайлінговий варіант). За цю суму можна підібрати версію з топовим 3,5-літровим V6, при цьому найбільшою популярністю користуються 2 та 2,5-літрові агрегати зі 149 і 181 к.с. потужності.

Зразки з молодшим двигуном вимагають ретельнішого вибору, оскільки вони дуже популярні серед служб таксі та каршерингових компаній у категоріях «комфорт плюс» та «бізнес». Також ці автомобілі досить часто зустрічаються в корпоративних парках, тому існує ризик купити автівку зі «скрученим» пробігом.