Національна система організації дорожнього руху (КСЗР) буде впроваджена в Польщі до кінця 2023 року. Це рішення забезпечить більш ефективний контроль за рухом і допоможе підтримувати безпеку на польських дорогах. Що зміниться — в матеріалі видання ukrayina.pl.

Генеральна дирекція національних доріг і автомагістралей працює над впровадженням Національної системи управління дорожнім рухом. Вона буде реалізована вже в третьому і четвертому кварталах цього року, пише moto.pl. Спочатку систему запровадять на маршрутах, що входять до мережі TEN-T — таким чином, вже на першому етапі вона охопить 28% довжини всієї дорожньої мережі Польщі.

Національна система організації дорожнього руху: яких змін очікувати?

Проект передбачає реалізацію новацій для Центрального проекту впровадження (CPW) та регіональних проектів впровадження (RPW) у Гданську, Лодзі, Катовіце, Ольштині, Вроцлаві та Ополе.

«Завершення робіт дозволить організувати рух на міжнародному транспортному маршруті, що сполучає Гданськ з Чеською Республікою та Словаччиною, веде через Варшаву, Лодзь та околиці Катовіце з відгалуженням до Вроцлава. Центральний проект впровадження CPW охоплюватиме окремі ділянки доріг у межах Мазовецької провінції (A2, S7 і S8). Чотири регіональних проекти впровадження (RPW) охоплять решту ділянок транспортного шляху (S6 та S7 в Поморській і Вармінсько-Мазурській провінціях, А1 і А2 в провінції Лодзькій, A1, A4, S1 у воєводстві Шльонське та об’їзну автомагістраль A8 і A4», — повідомляє ГДДКіА.

На дорогах водіїв чекає до 3,5 тисячі нових пристроїв, зокрема камер та змінних попереджувальних знаків. Камери спостерігатимуть за транспортними засобами, збиратимуть інформацію, наприклад, про інтенсивність руху, швидкість і тип авта. Після обробки даних на світлових табло і призматичних знаках з’являться повідомлення.

Призматичні знаки (PVMS) подібні до звичайних дорожніх знаків, але можуть показувати один із трьох попередньо визначених змістів. Зміна знака здійснюється обертанням рухомих елементів у вигляді призм з трикутною основою, так званою призмою. Для порівняння, у випадку з VMS повідомлення відображаються за допомогою світлодіодів. Такі знаки можна побачити над дорогами та в мобільних пристроях VMS.

Новації на польських дорогах: як вплинуть на якість руху?

КСЗР відображатиме попередню інформацію про автостради та швидкісні дороги, наприклад, про ДТП. Датчики, встановлені на дорозі, можуть самостійно виявляти затор, а потім інформувати персонал про поточну ситуацію. Тоді світлові табло підкажуть вигідний об’їзд. Завдяки цьому водії зможуть уникати зупинок у багатокілометрових заторах.

Переваги від впровадження КСЗРД будуть помітні для учасників дорожнього руху та адміністраторів. На дорогах, охоплених системою, підвищиться рівень безпеки та комфорт водіння, а ГДДКіА отримає кращі можливості моніторингу та управління дорожнім рухом.