Після проходження технічного огляду, водію видається протокол. Але водій не зобов’язаний мати його при собі та показувати правоохоронцям на місці зупинки для перевірки. Тому якщо громадянина оштрафували за непред’явлення протоколу технічного огляду, то це є незаконним і штраф має бути скасовано.

Про це повідомляє «Апостроф».

Згідно ст. 35 ЗУ «Про дорожній рух», на кожний ТЗ, що пройшов обов`язковий техконтроль і визнаний технічно справним, складається протокол перевірки його технічного стану та видається автовласнику.

У пункті 2.1 ПДР наведено вичерпний перелік документів, які потрібно надати для перевірки: посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб та страховий поліс, але протокол не згадується.

Водій не зобов’язаний пред’являти протокол інспектору, але надати для перевірки документи із вищезазначеного пункту. Також він повинен дати можливість оглянути машину, у тому числі провести з використанням спецприладів перевірку технічного стану авто, які підлягають обов’язковому техконтролю. Це передбачено пунктом 2.4 ПДР.

Водночас поліцейський має самостійно перевірити факт проходження автомобілем технічного контролю через електронний реєстр результатів обов`язкового техконтролю ТЗ, який передбачений ст. 1 постанови КМУ від 31.05.2012 №512.

На практиці, якщо водій не показує протокол техогляду, то інспектори виписують йому постанову про притягнення до адмінвідповідальності за ч. 3 ст.121 КУпАП та штрафують на 1 190 грн. Але ця стаття передбачає відповідальність за номерні знаки, що аж ніяк не пов’язано з техоглядом.