На озброєння ЗСУ вже надійшли американські бронеавтомобілі Cougar, які належать до класу MRAP. Про це повідомив український міністр оборони Олексій Резніков, повідомляє today.ua.

Рєзніков не став уточнювати, скільки конкретно броньованих автомобілів Cougar отримали Збройні сили України. Він тільки розповів, що їх використовують Десантно-штурмові війська.

Вперше про те, що США в рамках військової допомоги передадуть Україні бронеавтомобілі Cougar, стало відомо у грудні 2022 року. Тоді 21 грудня Міністерство оборони США оголосило, що передасть у ЗСУ 37 броньованих машин Cougar. І ось у березні 2023 року ці машини вже стоять на озброєнні ЗСУ.

Cougar — це сімейство машин MRAP (у них посилений протимінний захист). Їх розробила американська компанія Force Protection на початку 2000-х років. Серійне виробництво цих бойових броньованих машин розпочалося у 2002 році. Cougar витримує вибух не менше 14 кг тротилу під колесом та 7 кг тротилу під днищем.

Cougar MRAP доступний у конфігураціях 4×4 та 6×6. Версія 4×4 відноситься до категорії I машин класу MRAP (в армії США є три категорії машин класу MRAP). Вона призначена для патрулювання, розвідки. Також вона використовується як машина зв’язку та управління. Екіпаж Cougar 4×4 складає 3 людини (командир, водій та стрілець). Може вмістити до чотирьох десантників.

Cougar 6×6 відноситься до категорії II машин класу MRAP. У ньому можуть поміститися до шести солдатів. Таку машину використовують як бронетранспортер або як військову вантажівку.

Cougar 4×4 та Cougar 6×6 можуть бути оснащені бронемодулем з відкритим верхом, який захищає від вогню зі стрілецької зброї. В модулі можна встановлювати кулемет калібру 76,2 мм або 12,7 мм.

Cougar стоїть на озброєнні армій США, Канади, Данії, Італії, Польщі, Великобританії (там вони використовуються під іншою назвою – Mastiff) та багатьох інших країн світу. Ці бойові машини активно використовувалися під час бойових дій в Афганістані та Іраку. Там вони довели, що ефективно захищають екіпаж та десантників під час вибуху мін та СВУ (саморобних вибухових пристроїв). Сподіваємось, що і в Україні вони будуть ефективними у боротьбі з російськими окупантами.