Українських водіїв хочуть карати жорсткіше, але не всіх, а тих хто керує автомобілем у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. Відповідний законопроєкт №9076 про посилення відповідальності був зареєстрований у Верховній Раді України, повідомляє AmperCar.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до ст. 130 Адміністративного кодесу України. Необхідність посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння ініціатори законопроекту пояснюють тим, що у 2022 році велика кількість дорожньо-транспортних пригод сталася саме через нетверезих водіїв.

Також народні депути, в даному законопроєкті пропонують конфісковувати транспортні засоби на користь ЗСУ.

В разі ухвалення законопроєкту, перший штраф за керування транспортним засобом у нетверезому стані, залишиться без змін – 17 тисяч гривень та позбавлення прав на 1 рік.

В разі повторного порушення протягом року замість можливого (за рішенням суду) оплатного вилучення автомобіля передбачена обов’язкова його конфіскація. Також пропонується збільшити розмір штрафу та строк позбавлення прав – з 34 до 51 тисяч гривень та з 3 до 5 років відповідно.

Якщо нетверезого водія зупинять в третій раз, його оштрафують не на 51 тисячу, а на 68 тисяч гривень, усе ж інше – без змін. Також без правок залишена частина 130 статті КУпАП, яка стосується вживання водієм алкоголю після ДТП чи зупинення поліцейським до проведення медичного огляду.