На дорозі трапляється чимало небезпечних ситуацій, але деякі з них є настільки серйозною проблемою, що, щоб уникнути аварій та нещасних випадків, конкретні приклади навіть прописані у ПДР. Так, згідно з українськими ПДР, водії при під’їзді до нерегульованого пішохідного переходу на дороги з кількома смугами для руху в один бік мають знизити швидкість і зупинитися.

Так, у пункті 18.4 чітко описано метод дій водія у конкретній ситуації:

«Якщо перед нерегульованим пішохідним переходом зменшує швидкість або зупинився транспортний засіб, водії інших транспортних засобів, що рухаються сусідніми смугами, повинні знизити швидкість, а в разі необхідності зупинитися і можуть продовжити (відновити) рух немає пішоходів, на яких може бути створено перешкоду чи небезпеку».

Якщо раніше при подібних провинах на дорозі поліція вдавала, що не помічає цього, то за останні два тижні кількість штрафів для водіїв за правопорушення суттєво зросла. До того ж на офіційній сторінці Патрульної поліції на Київщині з’явилося одразу кілька відеороликів на цю тему.

Зазначимо, що штраф за дане правопорушення становить 340 гривень, оскільки у вищезгаданих ситуаціях патрульні виписували протокол за ч.1 ст. 122 КУпАП. Водночас за таке правопорушення поліція також може виписати протокол за створення аварійної ситуації, який передбачає 1450 гривень штрафу та можливість залишитися без прав від 6 до 12 місяців.