На Київщині викрили масштабну мережу збуту контрафактного пального. Поліцейські вилучили понад 130 тонн «паленого» бензину, дизеля та газу, чорнову бухгалтерію та близько 800 тис. грн. Зі свого боку, експерти радять українцям, які проживають у малих населених пунктах, заправлятися на великих АЗС – адже там ризик отримати неякісне пальне набагато менший.

Про схему повідомили у Національній поліції, передає OBOZREVATEL. Там зазначили: загальна сума вилученого контрафакту разом із резервуарами, баками, цистернами та іншим обладнанням «за цінами чорного ринку становить близько 11 млн грн».

«Злочинну схему організували двоє 41-річних жителів столиці. Зловмисники незаконно виготовляли, транспортували, організовували зберігання та реалізацію контрафактних паливно-мастильних матеріалів. Ділки працювали без відповідних документів та ліцензій, сумнівне пальне не відповідало державним стандартам», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, підкреслили в Нацполіції, бензин і дизель, що прибував на підпільні бази, зловмисники розводили хімічними рідинами – збільшуючи таким чином кількість товару. Після цього «бодягу» продавали клієнтам. «Фігурантам загрожує до 10 років позбавлення волі», – розповіли в поліції.

Як розпізнати фальсифікат

В цілому ж, за даними Інституту споживчих експертиз, фальсифікованого пального в Україні поменшало. Однак тепер його збувають у невеликих містах.

Найчастіше ж, зазначають експерти, у «бодяжному» пальному можна виявити набагато нижче за необхідне октанове число, що є чітким маркером саморобного пального, що виробляється в кустарних умовах. Також про те, що пальне підроблене, свідчить перевищення в ньому об’ємної частки отруйного бензолу та сірки.

«Бензол – небезпечна сполука, від якої утворюється нагар та відбувається перегрів двигуна. При такій величезній кількості бензолу, проблеми зі здоров’ям у водіїв та пішоходів практично неминучі. Власне, як і фактично гарантована поломка автомобіля», – розповіли в Інституті.

Водночас експерти радять українцям, які проживають у малих населених пунктах, заправлятися на великих АЗС. Адже там ризик отримати неякісне паливо набагато менше.

Річ у тім, що хоча «бодяги» в Україні і поменшало, повністю з ринку вона не зникла. Продають же фальсифікат переважно в невеликих населених пунктах.