Експерти пояснили, чи можуть бензин та дизельне пальне в Україні впасти в ціні. Аналітики звертають увагу, що 9 травня зафіксовано суттєве зниження цін у роздрібній мережі.

Як повідомляє «Інформатор», директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн в інтерв’ю Суспільному зазначив, що минулого тижня спостерігалася тенденція падіння цін на бензин. У великих мережах (зокрема, ОККО та WOG) ціни на дизельне пальне знизилися на півтори гривні за літр. Вартість бензину стала меншою близько на гривню за літр. Це просідання в гуртовій торгівлі, пояснює експерт, призводить до здешевлення і в роздрібний.

Зараз, вважає Сергій Куюн, залишається потенціал для подальшого зниження вартості. Це значить, що найближчим часом пальне в Україні може впасти в ціні ще на 1-2 гривні за літр.

Аналітики називають квітень непростим місяцем, коли світові нафтовидобувні країни заявили про скорочення видобутку. Це призвело до подорожчання нафти більш як на 10%. Однак до травня ситуація стабілізувалася і ціни повернулися до березневого рівня (близько 75 доларів за барель).

«Уряд заборонив імпорт пального невизначеного походження. Зберігається ситуація з профіцитом пального. Такий темп ринок взяв з початку року, коли готувався до другого етапу санкцій, а саме — ембарго на імпорт російських нафтопродуктів в Європу, і досі ми фіксуємо профіцит пального в Україні», – звертають увагу експерти.

Також є випадки, коли російські окупанти завдають удари по українських нафтобазах. Тому не варто втрачати пильність, а краще – розосереджувати запаси. Учасники ринку вважають, що створювати запаси всередині країни небезпечно. Тому надалі для цього будуть залучати різні нафтобази. Наприклад, за кордоном. Водночас в Україні хочуть повернути довоєнні податки на бензин. Це може призвести до подорожчання.

«Особливо нас турбує ПДВ. Це найбільш криміналізований податок, який робив діру у десятки мільярдів. Тому пропозиція така: ПДВ залишити низьким, а той податок, який хоче отримати держава, отримати за рахунок збільшення акцизів. І тобі і держава отримає гроші, і там можна буде позбутися або запобігти здорожчанню ціни», – каже Сергій Куюн.

Ситуація з бензином в Україні

Експерти прогнозують, що в Україні ціна на бензин може збільшитися через ініціативу повернути довоєнні податки (станом на 24 лютого 2022 року). Припускається, що збільшення податку з пільгових 7% до 20% (як було до повномасштабної війни) може призвести до зростання цін на пальне. Також є ризик, що деякі «гравці ринку» захочуть піти «в тінь» (працювати нелегально, без податків).

Також в Україні стаються випадки, коли водіям продають розбавлений бензин. Експерти радять для уникнення таких ситуацій заправляти автомобіль на АЗС великих мереж: там ризик буде менший.

«Автомобілістам з невеликих міст і селищ варто проїхати зайвих кілька кілометрів до великої заправки. Щоб не потрапити в халепу», – радять в Інституті споживчих цін.