Правила дорожнього руху України передбачають низку несправностей автомобіля, які забороняють керування ним. На жаль, не всі водії дотримуються цих правил і продовжують ризикувати, керуючи автомобілем з порушеннями.

Патрульна служба має право виписувати штрафи за найпоширеніші порушення і навіть призупиняти дію водійських прав на строк до шести місяців. Одним з таких порушень, яке може призвести до таких штрафів, є водіння з непрацюючими габаритними вогнями, пише Avtosota.

Виявити таких порушників відносно легко, особливо в темну пору доби. Відповідно до ч. 1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), водіям, яких спіймають на їзді з непрацюючими габаритними вогнями, загрожує штраф у розмірі 340 гривень. Якщо порушення повторюється протягом року, водія можуть вилучити права на строк від трьох до шести місяців.

Правила дорожнього руху в Україні чітко визначають, що кожен водій повинен переконатися в належному функціонуванні свого транспортного засобу перед початком руху. Однак водіям може бути складно постійно стежити за тим, чи всі лампочки працюють, перебуваючи в дорозі. Якщо лампочка перегоріла під час поїздки, це не вважається адміністративним правопорушенням. Тим не менш, водій повинен негайно вжити заходів для усунення несправності.

Якщо виникає ситуація, коли габаритні вогні виходять з ладу під час руху, а водій не знає про це, це не вважається адміністративним правопорушенням. Натомість це стає можливістю оперативно вирішити проблему. У таких випадках будь-які штрафи, накладені поліцією, вважатимуться незаконними і підлягатимуть скасуванню у встановленому законом порядку.