Поки в Україні йде війна, існує можливість вилучення транспортних засобів у громадян, підприємств, органів влади та самоврядування для потреб Збройних Сил України, повідомляє видання «Апостроф».

Ця можливість передбачена у законі “Про внесення змін до статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо військово-транспортного обов’язку”.

Механізм мобілізації транспортних засобів під час війни регулюється Положенням про військово-транспортний обов’язок, яке було затверджено урядовою постановою № 1921 від 28 грудня 2000 року.

Наразі, МВС щокварталу надає дані про реєстрацію, перереєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які належать підприємствам, установам та організаціям, і ці засоби можуть бути передані для використання ЗСУ та іншим військовим формуванням під час воєнного стану.

Проте, існує перелік осіб і установ, у яких не можуть вилучати транспортні засоби згідно з законодавством. Цей перелік включає дипломатичні та консульські установи інших країн, представництва міжнародних та іноземних організацій, іноземців та осіб без громадянства, банки державного сектору, підприємства, організації та установи з високою суспільною значущістю, а також підприємства, організації та установи, що виконують мобілізаційні завдання.

Процес мобілізації транспортних засобів включає визначення необхідної кількості техніки та транспорту для виконання мобілізаційних завдань, їх розподіл між обласними адміністраціями, а потім між районами та містами обласного підпорядкування. Держадміністрації передають ліміти необхідної кількості автомобілів та іншої техніки підприємствам, організаціям, установам та громадянам за дорученням ТЦК.

Варто зазначити, що мобілізація транспортних засобів відбувається через військкомати. Власники транспорту мають право обрати, які автомобілі передати на потреби ЗСУ, а які залишити собі.

Під час процедури вилучення транспортного засобу проводиться документування його технічного стану, мобілізаційної готовності та оцінки його вартості. Оцінка здійснюється за ініціативою власника та його власними коштами.

Після завершення воєнного стану передбачена процедура повернення транспорту підприємствам, установам та організаціям. Військові частини, підрозділи, установи та організації військових формувань, для яких цей транспорт був залучений, здійснюють повернення протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.