Водії повинні розуміти важливість дотримання правил дорожнього руху, оскільки порушення може мати серйозні наслідки. Зокрема, порушники, особливо ті, які позбавлені водійського посвідчення, іноді продовжують сідати за кермо.

В Україні було прийняте рішення про посилення покарань саме для таких водіїв. Згідно зі статтею 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за таке порушення передбачено штраф у розмірі 20 400 гривень. Але якщо це порушення сталося вперше після позбавлення водійських прав, то наступне порушення призведе до набагато суворіших наслідків.

У цьому випадку штраф збільшиться до 40 800 гривень, а суд може відбирати право керування автомобілем на строк від 5 до 7 років. Фахівці підкреслюють, що водій має лише 10 днів на подання апеляції проти такого покарання, і вчасне подання апеляції зупинить виконання постанови до остаточного рішення суду.

Важливо відзначити, що інспектори не мають повноважень виносити постанову за повторне порушення на підставі зазначеної статті 126. Однак, якщо водій не оскаржить першу постанову у встановлений строк, його чекає штраф в розмірі понад 40 тисяч гривень та позбавлення права керування автомобілем на 5-7 років.

Раніше санкція за керування автомобілем після позбавлення водійських прав в Україні складала лише 510 гривень, що не завжди впливало на порушників. Тому було вирішено підвищити строгість покарань для досягнення більшого ефекту.