Рада ЄС схвалила концепцію реформування системи офіційних технічних нормативів і системи контролю нових автомобілів, пише autocentre.ua.

Необхідність e реформуванні системи контролю автомобілів виникла після нещодавного гучного скандалу у США навколо дизельних моделей Volkswagen (вересень 2015 року). Метою реформи є підвищення рівня безпеки та екологічності автотранспортних засобів та усунення основних недоліків, виявлених в нинішній системі технічного контролю транспортних засобів.

Основні зміни буде внесено в трьох напрямах:
– якість випробувань, що дають змогу виводити автомобіль на ринок, тобто починати її роздрібний продаж;
– моніторинг ринку та контроль техстану вже наявних автомобілів, з можливістю проводити вибіркові перевірки машин для виявлення несправностей на ранній стадії;
– контроль за процесом технічного регламенту, зокрема за допомогою створення форуму для обміну інформацією з питань захисту, який складатиметься з представників органів із нагляду за ринком.
Нові правила нагляду за ринком нових автомобілів, затверджені Радою, передбачають мінімальну кількість перевірок авто щороку в кожній країні ЄС. Так, на кожні 50 000 нових автомобілів, зареєстрованих у країні за попередній рік, припадає одна перевірка. Перевірки також передбачатимуть контроль вмісту сажі та інших хімічних сполук у відпрацьованих газах двигунів автомобілів у реальних умовах руху.