Нещодавно ЗМІ повідомляли про «молдовський сценарій», як варіанта вирішення питання реєстрації автомобілів з іноземною реєстрацією. Цей механізм, що вже відпрацював своє у наших сусідів, передбачав наступне: спершу період «податкової амністії» за зниженими на 70% ставками податків, далі введення жорстких санкцій проти тих, хто ігноруватиме норми відповідного закону. Тобто, і далі продовжуватиме експлуатувати авто на іноземній реєстрації.

Так склалося, що саме цей сценарій зараз згадується найчастіше, і, що найголовніше – саме про нього, як опорний варіант, повідомила Ніна Южаніна, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики в своєму нещодавньому інтерв’ю «5 каналу». Активістам, представникам ГО «Авто Євро Сила», повідомила Ніна Петрівна, було передано зразок молдовського закону для ознайомлення. Із особливостей, які можуть бути в українській версії «молдовського сценарію», – обмеження по року випуску «прохідних автомобілів», а точніше – по екологічних стандартах, які може бути встановлено на рівні Євро-3. Ця норма у Євросоюзі діє з 1999 року, відповідно, старіші авто мають шанс потрапити у категорію «непрохідних» у будь-якому випадку.

Ще з відмінностей, які можуть очікувати автомобілістів, що матимуть намір легалізувати свої нерозмитнені авто в Україні, це потреба у сплаті мита, акцизу (зменшеного за умовами «податкової амністії») та ПДВ, а також збору за першу реєстрацію. У Молдові ж легкові авто обкладаються лише акцизом та деякими відносно незначними зборами (розмір яких сумарно складає 0,9% від вартості ТЗ). Із поки що невідомого – які саме ставки акцизного збору будуть прийняті для застосування в якості пільгових: повні, чи ті, які діють згідно «закону 3251»? Хоча, скоріш за все, знижка відраховуватиметься від повних ставок акцизу, оскільки навіть при переобладнанні вантажного ТЗ із Євро-5 у легкове, ДФС вимагає сплати акцизу у повному а не зменшеному розмірі.

Рішення щодо долі «євроблях» має бути прийняте у середу, 21 березня, на засіданні Комітету ВР з питань податкової та митної політики, куди запрошені активісти ГО «АЄС». Щодо прогнозів, як саме розвиватимуться події далі – очікується обговорення лише питання разової «податкової амністії», для вже завезених (або завезених до певної дати) автомобілів на територію України.

Щодо змін податкового законодавства в частині розмитнення транспортних засобів в цілому – такі пропозиції поки що не озвучувались. Нагадаємо, що саме цей момент залишив у стані невизначеності «єврономери» на минулих перемовинах активістів із народними депутатами, які відбулись 6 вересня 2017 року. У діалозі, який тривав до глибокої ночі, прийняти спільне рішення, яке б влаштувало обидві сторони, тоді не вдалось.

Джерело: mashyna.com.ua