Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна поділилася інформацією, як буде формуватися вартість легалізації автомобілів із іноземною реєстрацією, які перебувають на території України.

“Зараз в нас розмитнення авто від 2010 року випуску з середнім об’ємом двигуна обійдеться десь у 830 євро. Ось від цієї суми будемо рухатися. Але є й інші платежі. Є ПДВ у 20% від вартості авто, а у митних деклараціях цю вартість занижують. Потім є перша реєстрація автомобіля і сплата внеску до Пенсійного фонду”, – розповідає Южаніна, додаючи, що вартість розмитнення можна розглядати лише комплексно.

Нині найгострішим питанням є наявність в Україні два умовних табори: 8-9 мільйонів власників автомобілів із українськими номерами та близько 1-1,5 мільйонів господарів “євроблях”. Тому рішення повинне влаштовувати всіх. З одного боку вимагають дешевого розмитнення авто з іноземною реєстрацією, з іншого – не вітають таку “амністію” ті, хто чесно сплатив податки в державну казну за транспортний засіб із українськими номерами.

Українська влада вважає, що найоптимальнішим рішенням питання з автомобілями, що мають іноземну реєстрацію, є молдавський механізм, випробуваний на досвіді. Тобто спочатку планують ввести “податкову амністію” за зниженими ставками податків на 70%, а далі впроваджуватимуть жорсткі санкції проти тих, хто буде ігнорувати законодавство.

Джерело: narodna-pravda.ua