Двійники бувають не тільки у людей – вже багато років шахраї в Україні використовують схеми з авто- “примарами”. У крадених машин просто перебивають номери кузова. Наприклад, по Дніпру колесять десятки підроблених BMW, Mazda і Audi.

Тому при покупці автомобіля задешево потрібно добре подумати, перш ніж віддавати гроші, пише Сьогодні.

“Це авто крадені в Україні або за кордоном. Підробляють під них номера і випускають на продаж. Найчастіше [справжній] автомобіль в іншому кінці країни використовується кимось”, – розповідає експерт з безпеки Сергій Кириленко.

За його словами, схема може зовсім не насторожити – документи, на перший погляд, в порядку.

“Прямо пишуть, що автомобіль продається за техпаспортом без переоформлення. Учасником цієї події може стати кожен, тому що, наприклад, вони роблять підробку з бази даних власників автомобілів”, – зазначає Кириленко.

У Віктора так кілька років тому вкрали BMW. Судячи з того, що номер кузова зрізали, авто хотіли перепродати як двійник.

“Кілька видів двійників існує. Є зовсім “палені”, коли, грубо кажучи, папірець просто закладають під лобове скло, щоб швидше продати за дорученням. В інших ситуаціях робляться якісні двійники – там уже без експертизи важко довести, що машина не оригінал”, – каже Віктор.

Чоловік самостійно, без допомоги поліції, розшукав і повернув власне авто. Втім, через вкрадений код довго доводив, що це саме його машина.

Каже, щоб не потрапити в халепу, потрібно звертати увагу на те, з якого регіону номер. Адже автомобіль з окупованих територій вкрай складно перевірити на справжність.

Також варто ознайомитися з документами людини, що продає авто.

“Наприклад, коли купуєш машину з обліком десь у Донецьку, продає її чоловік з Житомира, а купуєш її взагалі десь у Вінниці”, – описує Віктор підозрілу ситуацію.

Занадто низька ціна теж привід для занепокоєння, резюмує автомобіліст.

Раніше повідомлялося, що власники “євроблях” опинилися під прицілом шахраїв. В результаті афери можна не тільки втратити гроші, але і стати фігурантом кримінальної справи.