ДАІ вирішила нагадати водіям 10 основних правил безпечної їзди в негоду.

10 основних правил безпечної їзди в негоду10 : 

1. Будьте особливо обережними на дорозі у перші години після початку дощу. На проїжджій частині завжди пил, пісок, залишки пально-мастильних сумішей, намокнувши, перетворюються в непомітний шар бруду. Між поверхнею шосе і шинами цей бруд, як мастило. Тому потрібно відразу ж, але дуже плавно знижувати швидкість і утриматися від різких маневрів і гальмувань. Через деякий час сильний дощ змиє бруд, і рух стане відносно безпечним;

2. Якщо вам потрібно зупинитися, починайте гальмувати плавно і набагато раніше. Такі дії дозволять водієві, що їде за вами, побачити, що ви збираєтеся зупинитися, і теж скинути швидкість;

3. Намагайтеся об’їжджати великі калюжі. Пам’ятайте, що в них можуть бути відкриті каналізаційні люки, велика вибоїна, булижники або в’язку бруд. Не проїдьте калюжі на великій швидкості — зробивши це, ви можете залити запалювання.

4. У дощ необхідно пересуватися з увімкненими фарами. Але пам’ятайте, що дальнє світло для цих цілей не підійде — він буде відбиватися від крапель дощу і зліпити вас. В дощ використовувати протитуманні фари.

5. Якщо дощ настільки сильний, що ви втрачаєте з поля автомобіль, що їде попереду, зупиніться і перечекайте злива. Обов’язково включіть аварійну сигналізацію.

6. У дощ краще триматися подалі від автобусів і вантажівок. З-під їх великих коліс в дощову погоду зазвичай летить багато бруду, яка, потрапивши до вас на лобове скло, може повністю позбавити вас видимості.

7. Дощ знижує видимість, тому будьте гранично уважні. В таких же несприятливих умовах перебувають і інші водії, а пішоходи, забувши про обережність, перебігають через дорогу в найнесподіваніших місцях, щоб швидше де-небудь сховатися від дощу.

8. У дощ, а особливо з настанням сутінок, водіям і пішоходам для підвищення безпеки рекомендується обов’язково виділити себе на дорозі. Водії повинні заздалегідь включити на своїх автомобілях габаритні вогні, ближнє світло фар або протитуманні фари, а пішоходи — по можливості використовувати світлий одяг і світлоповертальні елементи, що дозволить водіям здалеку їх побачити на дорозі і вжити відповідних заходів.

9. Навіть в гарну погоду світло фар зустрічного транспорту заважає водіям здалеку помітити людину на дорозі, а в дощ, видимість для водіїв скорочується ще сильніше — на мокрій дорозі вночі відбивається світло фар і дорожніх ліхтарів. Пішоходам важливо враховувати дану особливість і несподівано не виходити на дорогу, починати перехід проїзної частини тільки переконавшись у тому, що всі машини зупинилися. Крім того, перехід дороги потрібно намагатися закінчити вчасно і не залишатися на розділювальній смузі.

10. В тумані відстань до об’єкту здається в кілька разів більшою, ніж є насправді. Тому при попаданні в смугу туману водіям необхідно максимально знизити швидкість і збільшити дистанцію до транспортних засобів, що рухаються попереду.

document.write(«»);