Концерн «Білоруська нафтова компанія» тимчасово обмежив експорт нафтопродуктів у зв’язку з погіршенням якості нафти. Про це повідомило агентство БЕЛТА, посилаючись на заступника голови концерну Володимира Сизова.

«З урахуванням проведення посівної кампанії, наявних ризиків з переробки сировини з погіршеною якістю нами прийнято рішення про тимчасове обмеження поставок нафтопродуктів по експортних напрямках», — цитує агентство слова Сизова.

Заступник голови концерну наголосив, що обмеження має тимчасовий характер, і в міру виправлення ситуації зобов’язання з постачання іноземним контрагентам будуть виконані.

Як повідомляє спеціалізований сайт enkorr , «Белнафтохім» 19 квітня вперше поскаржився на погіршення якості експортної нафти марки Urals, що надходить нафтопроводом з Росії. В окремих пробах, за інформацією видання, виявлено перевищення допустимої норми хлоридів у 100 разів.

У зв’язку з цим «Белнафтохім» звернувся з запитом про офіційну зустріч з представниками «Транснафти».

21 квітня білоруське видання «Вісник Нафтана» повідомило, що російська компанія «Транснафта» визнала факт постачання неякісної нафти в Білорусь.

За даними enkorr, у даній ситуації «Білоруська нафтова компанія» повністю припинила експорт світлих нафтопродуктів до нормалізації ситуації з постачанням нафти. Припинення поставок з Білорусі вже підтвердив трейдер одного з найбільших імпортерів білоруських нафтопродуктів.

22 квітня БЕЛТА повідомила, що неякісна російська нафта призвела до виходу з ладу дорогого устаткування на Мозирському НПЗ, ведуться ремонтні роботи, проте підприємство як і раніше випускає продукцію в повному асортименті.

Як повідомляли ЗМІ, в 2018 році частка білоруського дизельного палива в балансі українського ринку становила 33%. Мозирський і Новополоцький НПЗ за підсумками минулого року відвантажили в Україну 2,343 млн т дизпалива.

Білоруські виробники залишаються основним джерелом постачання бензинів в Україні. У 2018 році імпорт бензину з Білорусі в Україну сягнув 836,5 тис. тонн, що становить 44% обсягу українського ринку.