9CKN6IifUYAEdMoX_7467

Закон про зміни порядку притягнення до адмінвідповідальності порушників ПДР буде припускати фіксовану суму штрафів для автомобілістів. Про це в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив юрист Богдан Глядик.

Президент Петро Порошенко має підписати закон про зміни порядку притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Про це повідомив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко. За його словами, після набуття чинності закону відбудеться багато змін, зокрема, патрульна служба отримає право евакуювати неправильно припарковані автомобілі.

Про зміни для водіїв в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів юрист Богдан Глядик.

Що нового чекає автомобілістів?

– Водіїв чекають зміни в порядку притягнення до відповідальності. Будуть встановлені чіткі розміри штрафів, які замінять нинішню систему. При цьому будуть прописані мінімальні штрафи, встановлені на перехідний період. Якщо, наприклад, сьогодні за певне правопорушення передбачено штраф від 255 до 340 гривень, то новий закон передбачатиме штраф лише у 255 гривень. У інспектора поліції більше не буде можливості вибирати розмір штрафу. При цьому в законі є важлива норма, про яку мало говорять. Штраф за користування світловими та звуковими спеціальними сигналами без дозволів, тобто мигалками, суттєво знижується. Сьогодні цей штраф передбачає від 42 до 51 тис. гривень, у той же час новий закон передбачає штраф у розмірі 8500 гривень. Чому про це не говорять, і яка причина такого суттєвого зниження, я, на жаль, не знаю.

Як ви прокоментуєте право патрульних евакуювати автомобілі в умовах відсутності зручних легальних місць для паркування?

– Питання досить актуальне. Я дотримуюся тієї позиції, що автомобіль можна забрати на спеціальний майданчик тільки у разі суттєвої загрози безпеки дорожнього руху, перешкоджання нормальному руху. Якщо він стоїть на пішохідному переході, то так. У Києві це актуально, наприклад, на Подолі, де багато трамвайних колій, і водії звикли ставити там автомобілі.

Як це буде виглядати на практиці? Приїде евакуатор та забере мою машину, якщо вона стоїть на тротуарі?

– Я не бачу, щоб такі права були надані законом співробітникам поліції. У новому законі передбачається, що евакуація повинна здійснюватися тільки в тих випадках, коли автомобіль суттєво перешкоджає дорожньому руху.

document.write(«»);