У зв’язку з обмеженим постачанням нафтопродуктів до України з Росії та Білорусі, в Антимонопольному комітеті застерегли учасників ринку нафтопродуктів від підвищення рівня цін на пальне. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті АМКУ, пише Автотема з посиланням на Громадське.

«Оскільки близько 80 % нафтопродуктів від загального обсягу імпорту ввозиться на територію України з Республіки Білорусь та Російської Федерації, ресурсне наповнення ринку та цінова ситуація на ньому безпосередньо залежить від стабільності поставок пального із вказаних країн», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, там звертають увагу на можливі проблеми з постачанням пального до України з Росії через запровадження економічних санкцій, а також з Білорусі — через проблеми з роботою НПЗ, викликані забрудненням російської нафти.

«Це створює ризики щодо обмеження конкуренції на ринку оптової торгівлі нафтопродуктами та може зумовити зростання цін на пальне в роздрібній мережі, в тому числі у зв’язку з необхідністю диверсифікації джерел поставок», — зазначають в Антимонопольному комітеті та додають, що у разі виявлення порушень на ринку будуть вживати відповідних заходів проти продавців пального.

18 квітня голова російського уряду заявив, що Росія заборонить постачання нафти, нафтопродуктів, вугілля та деяких інших товарів до України. Згодом стало відомо, що постачання повністю не припиниться, а буде здійснюватися в межах виданих російським урядом дозволів.

Відповідні заходи російський уряд вжив у відповідь на нещодавнє розширення Україною переліку заборонених російських товарів, який, зокрема, скляні банки та склотару.

29 грудня 2018 року прем’єр-міністр Росії підписав рішення про заборону на ввезення деяких товарів на територію РФ. Його ухвалили у відповідь на заборону українського уряду на ввезення російських товарів, зокрема продуктів з глюкози та крохмалю з кукурудзи. Це рішення український уряд ухвалив 27 грудня.