2e2122 (1)

ВАЗ-Е2122 (1976) – перший варіант дослідного, плаваючого позашляховика, який розроблявся на замовлення Міністерства Оборони СРСР (спочатку проект створювався за власною ініціативою заводу). Машина була сконструйована із застосуванням вузлів і агрегатів цивільного автомобіля ВАЗ-2121 «Нива», який готувався до виробництва в той же час.

Е2122 відрізнялася від аналогів в першу чергу оригінальним дизайном, не видавали в ній амфібію, невеликими розмірами і маневреністю (наприклад радіус повороту на воді і суші практично не відрізнявся). Герметичний кузов дозволяв автомобілю за допомогою обертання коліс пересуватися по воді зі швидкістю 4,5 км/год. Двигун об’ємом 1,6 літра, постійний повний привід, сприяли непоганий маневреності автомобіля (на суші і на воді), який абсолютно не поступався «дідусю» УАЗ-469.

Від УАЗа (з метою уніфікації) прототипу дісталася лебідка і фаркоп, на прохання військових бампери були зроблені максимально плоскими, з утопленими в них ліхтарями, щоб можна було штовхнути застряглий попереду автомобіль, лобове скло і рамки бічних дверей складалися. Крім того «джип» був оснащений двома бензобаками, а конструкція кузова передбачала установку носилок.

2e2122 (1)

На першому варіанті машини тент не мав бічних вікон, однак при випробуваннях стало ясно, що оглядовості назад катастрофічно не вистачає і вони були внесені в конструкцію. Однак герметичність кузова погано впливала на температурний режим роботи «нивовських» агрегатів, в результаті чого вони швидко виходили з ладу, легкий кузов не витримував серйозних навантажень. Але прототип замовникам все одно сподобався, було вирішено продовжувати роботу і конструювати другий варіант джипа.

e2122

document.write(«»);