Окремо потрібно сказати про ціни на автомобільне паливо, особливо з огляду на те, що Росія з 1 червня ввела обмеження на його поставки в Україну. Вітчизняні виробники скрапленого газу вже відреагували на це рішення, підвищивши в кінці травня свої ціни на цей ресурс на 30%, пише Автотема з посиланням на businessua.com.

За словами аналітика консалтингової компанії UPECO Олександра Сіренка, це зростання цін -реакція на очікування дефіциту. «Швидко наростити виробництво поки що неможливо, хоча запустити виробництво пропан-бутану зараз готові відразу кілька великих приватних газовидобувальників», — сказав експерт «Апострофу». Він додав, що трейдери вже знаходять альтернативу російському скрапленому газу. Цього тижня на західний кордон на перевалку надійшов газ з Італії, в Одесі злився перший газовоз, а наступного тижня очікується ще 2 танкери».

Але слід очікувати, що автогаз може подорожчати на 1-1,5 гривні/літр, Сіренко попереджає: «По суті, це — плата за незалежність».

Скраплений газ є більш вразливим до різного роду подій на світових ринках. Щодо інших видів пального, то тут, швидше за все, принципово нічого не зміниться, хоча багато чого також залежатиме від дій Росії, вважає директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. «Російським компаніям вигідно постачати нам паливо, адже російська економіка живе за рахунок експорту енергоносіїв. Забороняти поставки, — це стріляти собі в ногу. Тому я сумніваюся, що мова може йти про ембарго», — сказав він «Апострофу».

Спрогнозувати ціни на паливо в більш тривалій перспективі вкрай проблематично, так як вони залежать від світових котирувань на нафту і курсу гривні до долара, зазначив Куюн.

Зростання цін на пальне може призвести до подорожчання послуг автотранспорту. До речі літо — ідеальний час для підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті. Принаймні, торік київська влада з 1 липня підвищила тариф на проїзд з 4-5 гривень до 8 гривень. Чи буде чергове підвищення-поки невідомо.